Life is a gift, cherish it with a smile – Marktplatz 1, 34560 Fritzlar, Germany – Phone: 0049 15731571439

Nu over het gehoor: wat en hoe je hoort ofwel herinnert…

Yes, I heard you calling me ...

Wij zijn waarnemers. Onze ZIN-tuigen gebruiken is een kunst op zichzelf. Je weet en merkt, alles verandert. Wij adapteren als een dolle… echter wat nemen we waar en hoe gaan we daarmee om?

Significante emotionele ervaringen. S.E.E.’s bepalen veelal:

  • wat je beweegt
  • of je van iets wegloopt (away from)
  • of je naar iets toe loopt (towards)

Men wil grip hebben en begrijpen… tenminste dat geldt dan die en gene die even t water te koud weten. Tegelijk ook ervaren en beleven. Is dat het nieuwe of het oude? Hoe selecteren we?

Unieke momenten te over…. Als je ze vorm geeft aan waar je aandacht is en wat je ermee doet

Mn kind was 9 op vakantie in Portugal en bleef in het –wat mij betreft- ijskoude zeewater zwemmen. Ik in en uit, zo bewust van de temperatuur. Zij zo speels genietend. Uit de honderden stemmen en geluiden hoorde ik vooral de stem van mijn kindje: “Papa kom het water in”. Je begrijpt ik stond, -achteraf vond- ik te vaak aan strand.

Wat is dat toch met horen, geluid en de selectie?

Het gehoor, het luisteren aldus…

Simpel: we heten het AUDITIEF:

  • auditief extern: alles wat er om ons heen in geluidsgolven te horen valt
  • auditief Intern, de selectie die jij doet. Altijd hoor je maar een deel. Het wordt ondermeer bepaald door: de omstandigheden; je eigen omstandigheden (relatie, geld, gezondheid); je emotionele staat; wat je meegemaakt hebt, de vorm van het geluid enz enz
  • Auditief moraal: de kleur die je geeft aan wat je hoort. Je zogenaamde criteria… Momenteel zeer actueel in de discussie rond ‘spot en hoon’ rond ‘vrijheid van meningsuiting’ en wat mensen als heilig ervaren.
  • Auditief verzonnen: de vaardigheid van menigeen die zelf fantaseert wat er gezegd zou kunnen zijn of worden. Handig om te realiseren dat onze hersen in veel gevallen nauwelijks tot niet het verschil weten tussen fantasie en werkelijkheid. Alles wat je geselecteerd hebt wordt dan jou werkelijkheid of althans het vertrekpunt.

Een aantal aardige video’s

Julian Treasure: The 4 ways sound affects us

Julian Treasure: 5 ways to listen better

For the fun:

Nobody’s Listening lyrics – Linkin Park

The Sound of Silence – Simon & Garfunkel with lyrics (HQ)

We eindigen met het woord: Rapport (de klik op het niveau van het ‘onbewuste’) “Mensen die uit rapport zijn met zichzelf vervormen de werkelijkheid” Tegen Loulou zeg ik immer: “Als mensen onaardig doen, dan is dat vaak zo dat zij zelf op de een of andere manier zichzelf niet lekker voelen of niet weten hoe ze met de situatie om moeten gaan; Voelen ze zich wel goed dan zijn ze ook aardig tegen jou”

Verder over Rapport
Van Leeuwen: “Als 2 mensen in rapport zijn,-elkaar aardig vinden, dan maakt het niet uit wat ze zeggen… alles is wel middel om plezier te maken” . “Als 2 mensen niet in rapport zijn, -elkaar niet aardig vinden- dan maakt het niet uit wat ze zeggen… het wordt sterk vervormd en er wordt niet geluisterd”

Content is altijd afhankelijk van de context

Milton H. Erickson, De beste Hypnotherapeut ooit, een fenomeen schreef het prachtige boek: My voice will go with you. Hier de PDF, GRATIS te downloaden (rechtsklikken en “Opslaan als …” kiezen):

My Voice Will Go With You The Teaching Tales Of Milton Erickson - Milton Erickson - Books Covers