Life is a gift, cherish it with a smile – Marktplatz 1, 34560 Fritzlar, Germany – Phone: 0049 15731571439

r dam centraal

“Tot waar het geschrevene de vorm zal laten passeren”, schreef ik op 21 ste

Onder de indruk van de mogelijkheden als ik was en wetende dat de inhoud een zeer persoonlijke beleving is.

 Loop ik station Rotterdam uit en zie toch echt andere mensen dan een jaar of wat geleden. Het gedrag is lichtvoetiger, losser, vriendelijker.  Door herinrichting en herbouw? Ja ja.

 Meer dan ooit hebben echt heel veel kennis over omgevingstechnologie en (functieleer)psychologie (en nog veel meer). Over de elementen die zorgen voor een prettige beginsituatie. Jij kunt dat gebruiken. Niet zozeer eerst de persoonlijke relatie staat dan centraal, maar wel de beleving en resultaat in het moment zelf.

Schiphol is een pracht voorbeeld van duidelijkheid en nog ontspannen beleving ook. Meer dan 50 miljoen mensen ontspannen van a naar b… naast nog de treinreizigers en de bezoekers.

Een nieuw en alleraardigst voorbeeld is het station Rotterdam.

Wat een wederopbouw station was, met naargeestige gangen en bijna spelonken die de gesloten teleurstellingen van het verleden meedroegen, die de zwaarmoedigheid van een stad die toen wel wilde maar nog niet echt het verleden kon loslaten mee droeg.

 Daar is nu een ingang naar de stad gemaakt. Een echte entree om een wereld stad –jaja in Nederland- in te lopen.

  De  perfecte third place (Ray Oldenburg: first place is where you live, second where you work, third is where you meet and share) waar je dus heerlijk even kunt werken, ontmoeten en bijkomen.  De stationshuiskamer is daar een voorbeeld van…Starbucks beneden steekt er schril bij af.

huiskamer-3

 Het filmscherm boven links bij de uitgang met prachtige beelden van de haven. Het plein naar buiten. De uitstraling. Overweldigend.

Zonder nu direct alle architecten te vergeven voor de monsterlijke gebouwen die ze soms neergezet hebben (niet alleen onder de invloed van ambtenaren) , er zijn echt prestaties bij.

Rotterdam station verandert Rotterdam en het gedrag van mensen!

Waar vroeger dominee Visser de junkies bediende en er zijn boterham van maakte om de mensen daar te verzamelen.

Daar is nu een echt station op de plek gekomen waar een zekere vormelijkheid en positieve energie van uit gaat. Mensen ontmoeten, ontspannen en gaan op reis.

 Het is de voorwaarden scheppende omgeving. Zo gewoon in topsport en bij de productie van auto’s en inrichting van supermarkten.

 Het is de manier waarop je iets presenteert. Het gerecht.

Het is in je dagelijkse leven, ook is het je huis, je kleding, je belofte en je taalgebruik.. De kleuren die gebruikt worden in een kantoor of ziekenhuis. De logische aerodynamica van een fiets.

 Nu werk ik weer even als kok in een restaurant. Even voor paar weken in http://www.parkcafegroen.nl. Puur om weer de ervaring te hebben van het koken en vanuit niets iets maken. Het zo presenteren dat men gelukkig, fijn en lekker eet.

Kijk in de hospitality, de echte horeca… daar weten we het: het is de manier waarop men presenteert. De manier waarop de ingrediënten samen komen tot het mooiste, lekkerste en zo je wilt meest voedzame gerecht.

 Eer aan de bouwers van het station:

http://www.benthemcrouwel.nl/portal_presentation/transport/rotterdam-cs

 Vormgever schap betekent: de juiste middelen gebruiken om te laten ervaren en beleven.

 Kort en goed over recepten:

 • Je intentie dient dienend en integer te zijn (ja ja, ook al ben je vaker dan eens tegen teleurstellingen aangelopen dat men beloofde maar niet waar maakte…)
 • Bewustzijn is een onmogelijke grootheid. Voorbereiding alles om in het moment (zowel sales als liefde als bidden of sporten) echt vrij te zijn.
 • Aandacht voor details vooraf! Met wetenschappelijke kennis, please.
 • Recepten zijn heilig. Tijd en aandacht voor
  • Gewenste uitkomst
  • De mis en place (kost tijd, jaja, en oefening…)
  • De Ingrediënten (weet wat je doet, neem het begrip: clutter effect)
  • De bereidingswijze
  • De presentatie
  • De setting
 • Kijk daarom naar de acties. Woorden zijn dromen, acties maken de wereld… die weer wel uit dromen voort kunnen komen. Kunnen want meest is alles vervolmaking van een moment van disruptive innovation.
 • Het onverwachte moment, lees: je kent het wel maar had het nog niet erkend op deze wijze
 •  Oprechte bezieling en echt openstaan voor het onverwachte

 Een mooie zin van Robbert Dijkgraaf over zijn Wetenschappers aan de Pinceton:

Een leven zonder excuses, misschien wel het moeilijkste dat er is

 In feite zijn er geen excuses om niet de meest intense aandacht dienend te scheppen.

 Start liking what is there. En verlang naar wat is en neem kennis van de mogelijkheden door er met veel aandacht aan te werken.

IMG_0948