Life is a gift, cherish it with a smile – Marktplatz 1, 34560 Fritzlar, Germany – Phone: 0049 15731571439

 

Laat ik maar meteen openen, ik hou van de schoonheid van vorm.

Daarvoor moet je zo men het noemt ‘onbewust bekwaam’ zijn. Dat betekent zoveel als dat je niet hoeft na te denken bij wat je doet en van daaruit kunt accelereren.

Is de inhoud niet belangrijk? Ach inhoud, ach inhoud… de angstige broeder van behoudendheid. Er staat geschreven moet zijn: er stond geschreven, immers dat moment is voorbij.

Je kunt een inhoud waarnemen, niet DE inhoud. Tenzij je het over suiker hebt, maar dan weer geldt… ieder kijkt op een andere manier tegen suiker aan.

Het fraaie begrip hiervoor is eigenlijk: fenomenologie, dat haar gronding kent bij Heraclitus (het wassende water).

‘Alleen oefening baart kunst’, zei men vroeger. Maniërisme kwam met Dante en het sprezzatura (moeiteloze spontaneïteit, nonchalance, gemak) van Castiglione. Nu heet het lifehacking te zijn: met de middelen die er zijn iets doen dat expressie geeft aan wat jij wilt, meest onconventioneel gebruik. Hoe ook in alle gevallen dien je aandacht te hebben voor creatie en de verbinding.

Vogels weten dit allang. Ooit was ik op Skellig Rock in Ierland om nota bene de Puffin te zien. De ‘rock’ bleek vol te zitten met de prachtige Jan van Gent. Daar zag ik de balts van deze majestueuze vogel: The sea has wings by Franklin Russell , een prachtig boek hierover. Dichter bij huis kun je de Fuut aanschouwen in het liefdespel.

Vindingrijkheid blijkt ons adaptatie mechanisme. Wij willen groeien, in techniek, in kennis en in kunde. Gelukkig blijken in de meeste kringen status, geld, afkomst niet meer van belang. Eenvoudig: pioniers worden zelden rijk in materiële zin, maar zijn van onschatbare waarde in bezieling.

Ga je verhuizen naar een perfecte plek: de meeste mensen maken kleine wijzigingen. Perfectioneren door leren, heet zoiets.  Zo ontstaan stijlen, er wordt afgekeken en de productie begint.

Hoe dat zich uit is voor velen verschillend, er zijn wetenschappers die verleiden zichzelf tot meer kennis; koks tot meer recepten en de vorm van presentatie; zangers met een cover; regisseurs met een re-make.

Vorm is de manier van communiceren. Er zijn mensen die van mooie kleding houden, anderen willen een enorm huis, weer anderen geven al hun geld uit aan reizen. Het is de manier waarop jij je leven inricht. Of wel: It is not what you do, but the way that you do it

Tot waar het geschrevene

de vorm

zal laten passeren.

Van Leeuwen, Oorzaken en een begin

In de kunst kennen we vele vormen, van Dadaïsme, de Stijl, realisme, expressionisme, de nieuwe zakelijkheid.

In de culinaire wereld is het niet veel anders, de franse keuken, de Italiaanse, de Thaise, prachtige Japanse.

In de mode, Haute culture, bebop, extravagant, klassiek, trendy enz

Uiteraard in de muziek, klassiek, ‘oude  muziek’, rock, jazz, metal, house eens

Ergo de vorm en stijl geven uitdrukking aan de beleving, de invalshoek en de bezieling.

Wereldreligies steunen op een aantal zaken: een kernovertuiging (Liefde), een grote groep aanhangers (gemeente van..), een visual (kruis), een tempel (kerk), meest muziek (als er iemand is die alles aan Bach te danken heeft dan is God het wel…) en de rituelen…. (ook een stukje van het lichaam van Jezus? Of slokje bloed?). Succesvol zijn vele religies, meest nu niet echt met heel tastbare zaken als basis.

De toestand waar je jezelf in bevindt (ziet hier mijn bezwaar tegen overmatig alcohol gebruik), gelijk met je focus, zijn bepalend. Of zo Lebbis (Sibbel) dat laatst zei: je intentie en de noodzakelijkheid maken je succes.

Waar de liefde is daar zijn begrip en delen. Waar behoudendheid regeert daar heerst de angst. Ziet hier het adembenemende en onvergetelijke gedicht van Lou Andreas-Salomé, vriendin ook van Rilke en Freud, aan Nietzsche:

Jahrtausende zu denken und zu leben

Wirf deinen Inhalt voll hinein!

Hast du kein Glück mehr übig, mir zu geben,

Wohlan—noch hast du deine Pein.

 

Voor Nietzsche werd in Turijn in 1889 de aanblik dat een koestier zijn paard sloeg de druppel die hem leidde naar krankzinnigheid, 11 jaar nog zou hij zwijgend verbrengen. Daar waren het besef van intentie en noodzaak volledig zoek.  Hij zei: “De doortraptste wijze van een zaak te benadelen, is haar opzettelijk met valse argumenten verdedigen”.

Uiteraard kan je natuurlijk een 7 gangen diner als plate service opdienen. Er uit zien als een aangevreten rat, dat doen meest mensen die ‘denken iets te zijn’… hun buit is meestal alleen geld en vermeende status… zeker niet waardigheid en aandacht.

Kafka: ‘Zie het leven als een 7 gangen diner, de meeste mensen zitten vol verwachting op het voorgerecht te wachten … terwijl het nagerecht voor hun neus staat’.

Aandacht is toch wel zo aardig, waarnemen en erbij zijn…. Niet de momenten voorbij laten gaan die zo waardevol uit te vergroten zijn.

Met Churchill:

During their lifetimes, every man and woman will stumble across a great opportunity. Sadly, most of them will simply pick themselves up, dust themselves down and carry on as if nothing ever happened.

 

Een wijze vrouw zei ooit tegen mij: ‘Door te willen overtuigen verlies je elegantie en klasse’. Ergo: Je moet een ezel geen goud geven als ie pakstro wil, toch weer met Heraclitus.

Ook ik wilde vaak overtuigen, blijven doorpraten. Tijd geven heb ik steeds weer geleerd. Dan komt men wel terug bij het hart en de passie. Tenminste als men durft te kijken. Introspectie is dan een ding… kijken naar je echte ziel en verbinding. Denk aan Lou Andreas Salome (mijn dochter heet Loulou! Naar haar).

Maan jezelf om trouw te blijven aan je oorspronkelijke ziel, zoek er een vorm bij die je past.

En pas op voor tradities en gewoonten, brrrr vaak (niet altijd) harnassen van de behoudendheid, van verloren ego’s die niets zijn.

Beweeg en schep, fantaseer en creëer!

Je hebt of een fantastische wereld of een bedachte werkelijkheid. Liefde maakt alles mogelijk.

Uiteindelijk is het: You just cannot buy style that is something you have.

Doe er iets mee. Jij bent uniek, zoals iedereen anders (Anaïs Nin)

Kies!