Life is a gift, cherish it with a smile – Marktplatz 1, 34560 Fritzlar, Germany – Phone: 0049 15731571439

Het wordt toch eens tijd daar iets over te melden (heb zelf 20 jaar nu ook de rol van coach vervuld). Voor zoveelste keer hoorde ik iemand zeggen: iedereen is tegenwoordig coach.. de ene helft van Nederland coacht de andere helft.

Ach denk ik dan, den Hollander heeft zo graag een mening.. het liefst over een ander… dat maak t zo aardig (neem het niet serieus)

Er is verregaande specialisatie, zou je er als argument tegen in kunnen brengen, dus is er altijd wel wat hulp nodig.
Daarnaast een voetbal coach, of enig ander sport coach, is weer iets anders dan een spindokter of een executieve coach of een coach on the job of loopbaan coach of een ‘zoek jezelf broeder coach’. Alles waar.

Opmerkelijk is vaak: hoe minder opleiding of adequate werkervaring des te meer men zegt te kunnen. Een dagje of wat snuffelen aan theorie blijkt voor velen genoeg reden om direct in de specialisten stoel te gaan zitten.

En in ene blijken veel mensen ‘levenservaring’ te hebben en die nu ook juist –speciaal- ten dienste van ons – in te kunnen zetten. Waarlijk een wonder. Nietzsche zei ooit: ‘God is gestorven aan medelijden met de mens’. Ik geloof dat hij deze mens bedoelt moet hebben, zo aandoenlijk zelf Godje spelen.
De slimme ICT-er kan eenvoudig zichzelf als goeroe profileren en de echte specialist kijkt toe. Papegaait wat na, modelleren noemt ie dat dan.

Het is een pracht wereld, vermakelijk.

Er zijn tegenwoordig teveel varianten om op te noemen.

In wat analogieën de aanduiding van ernst en humor in ene:

Kijk er zijn restaurants op alle niveaus, van La Place tot Parkheuvel, van het bruine café met daghap tot brasserie, van de Mac tot de Librije, van de Chinees tot de Thai. Trust me, een ieder die daar kookt is kok…zeggen ze tegen zichzelf. En ze dienen allen mensen, maken mensen blij of voeden de mensen… dan wel gezond dan wel snel, dan wel met sfeer. De kwaliteit van de ingrediënten en kookkunsten van de koks verschillen zeker. Aardig is dat een ieder daar in die keuken zijn/haar beste doet om het beste eten op tafel te zetten.

Je zintuigen gebruiken zou ik zeggen.

Programma’s als de x factor en Idols hebben laten zien dat velen zeer onder de indruk zijn van hun zangkunsten en … hoe lollig kan het worden… ook heeft een ieder wel een groepje fans. Zo is het ook met koks, coaches en zang.

Een Suzuki alto is net zo goed een auto als een Jaguar. De technologie en duurzaamheid verschillen en die zijn goed te vergelijken

Zo cool deze voorbeelden… en wat zou het…. ‘waar een mens van houdt dat vindt ie t mooiste’ (Sonneveld), dat is toch fijn… huldig de verschillen!

Toch kiezen:
Ach doe af en toe een workshop of seminar, reis met mensen en hun ideeën, speel en neem kennis van wat er alles is. Neem je het serieus, tja dan is het in alle gevallen handig je vooraf af te vragen: waar investeer ik in? Wat is mijn gewenste uitkomst? Heel vaak geldt: penny wise and pound foolish. Goedkoop is duurkoop. Echter duur is ook niet altijd goed. En als auto’s al op basis van emotie gekozen worden…. Oef hoe link is het dan in coaching. Men bezigt vaak de suggestie /theorie: 70 % van de resultaten hangt af van je wil en de relatie (lees vertrouwen).

Echter met coaching ligt het wellicht toch net iets anders, daar werkt de suggestie vol van beloftes sterk mee.

Hoe ook ….er zijn al duizenden jaren mensen ‘met oplossingen’. Feit is ook dat we ons steeds meer op de hoogte kunnen stellen van ‘hoe wij doen wat wij doen’ en hoe waarneming werkt, vooral ook dat we net uit het socialisatie nest kruipen en steeds vaker bezig zijn met ‘kiezen’.

We zijn opgezadeld met theorieën en allerhande methoden. Zelfs een volstrekt stuurloos en oorsprongloos begrip als ‘het onbewuste’ (een pracht vinding , let us be honest) heeft zoveel post gevat dat menigeen zich aandreven weet door het onbekende commando centrum.
Kolderiek genoeg ook referentie gebied voor de vele coaches.

Moi is erg van de tastbare realiteit, concrete en haalbaar. RESULTATEN die herkenbaar zijn. Daarbij mensen die inspireren en een voorbeeld zijn, elegant en warm. Waar mijn dochtertje ook het gevoel bij krijgt: fijne mensen.
Immers poëzie en levenskunst zijn de fraaie zaken des levens… voor ander traject. Toch begint, valt en staat veel bij het vermogen je leven te organiseren, jezelf te kennen… hou het in coaching altijd alleen in een praktische context.

Voor de coach en voor toi:
In de beperking toont zich de meester. Wees eerlijk in wat je niet kunt en overschat en onderschat jezelf niet.

Dus wat tips voor als je coaching wilt, een seminar wilt volgen.

• Stop met saboteren van jezelf: wees aardig
• luister goed en vraag door
• onthoud: er is een verschil tussen marketing en kwaliteit
• kijk eens naar de aard en duur van eventuele opleidingen van de aanbieder
• stel concreet vast wat men zegt te kunnen. (auto garages weten dat je voor bijna elke motor een specialist nodig hebt) en wat de gekoppelde ervaring is
• geen humor: exit
• te veel therapie (oplossen van het verleden) exit (daar is een coach niet voor)
• kijk naar de garanties en vraag bijvoorbeeld: no cure no pay
• hoe concreet is men met de resultaten?
• kijk even bij de referenties en vraag :wat is de verbinding met de persoon?

in alle gevallen: zie het als een spel en kennisreisje. Keep it stupid and simple (KISS)
uiteindelijk wil je succes in relaties, leven en werk… beter worden in het doen van goede gevoelens en de dag beleven, tenminste als begin

voor alles Lach en zing

we kunnen, zo blijkt van vele coaches niet vragen goed beeld van zichzelf te hebben.

Dus aan toi: heb erbarmen en sta ze toe dat ze ook iemand zijn.. eindelijk een rol en identiteit te hebben.
Wij zijn dan een stap in hun groeipad en ach waarom ook niet.
Vraag in veel gevallen wel of ze jou willen betalen voor je bijdrage aan hun ontwikkeling.

En weet:

Een goede coach is goud waard, echter goud ligt zelden op straat.